Love Forever

Love Forever

Ahad, 27 Oktober 2013

RESEPI TRIFLE KOKTAIL

hehehe... minggu ni boring sgt2 duk dkt umah... tgk2 susu ada, kek pom ada, koktail pom ada, ape lagi.. syima pom mula la buat puding trifle koktel.. lame dah x buat puding ni.. dlu time duk rumah dkt kg.. syima slalu gak buat... sbb 1 family suka mkn puding ni.. time panas2 mmg best la.. sejuk je tekak klu mkn puding nih.... buat byk2 lepas tu simpan dalam peti.. sampai kan nak p BATU PAHAT pom abah siap pesan ag buat puding byk2 terr abah suka puding tu... hehehe.. mase mkn smlm.. ingat dekat abah la plak.. sabar2 nanti kak blk kampung. kak buat byk2 utk abah ek... hehehe...

RESEPI TRIFLE KOKTAIL


Bahan-Bahan

1 Biji Kek Swiss Roll
1 Tin Fruit Cocktail
1 Kotak Kristal Jelly - Saya Guna Cap Nona
1 Tin Susu Cair + 1 Tin Air + 7 Sudu Gula Pasir
2 Sudu Besar Tepung Kastad - Sukatan Membukit
2 Sudu Besar Tepung Jagung - Sukatan Membukit
Sedikit Perasa Vanila

Cara-Cara

Lapisan 1 = Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu.
Lapisan 2 = 1 tin susu cair + 1 tin air + perisa vanilla + 7 sudu gula dimasak atas api (sesambil tu bancuhkan tepung kastad & tepung jagung dengan 1/2 tin air - tepikan dulu). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad & tepung jagung tadi, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.


 Lapisan 3 = Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (t.kastad & t.jagung).  Ketepikan sekejap.
Lapisan 4 = Masak air panas (ikut sukatan pada kotak jelly), hingga mendidih. Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan